TÉMÁK, Kategóriák

Tudja meg, mi nehezíti időskori betegeknél a pontos diagnózis felállítását

600
HOZZÁSZÓLÁS:
vernyomas-meres-orvos-holgy

Képünk illusztráció

Idős emberek betegsége esetén nagyon fontos a diagnózis mielőbbi megállapítása és a megfelelő kezelés biztosítása. A diagnózis felállítása azonban sokszor nem könnyű feladat, elsősorban azért, mert idős korban -a kor előrehaladásával fiziológiás elváltozások jelentkeznek a különböző szervekben. Az ilyen szervi változások a betegségek lefolyásában, tünettanában szintén változást eredményeznek.

A korral járó fiziológiás elváltozások következtében pl. megváltozik az idős egyén reakcióképessége, sok esetben elhúzódók a reakciók és igen nagy variabilitást mutatnak.

A variabilitást az magyarázza, hogy a fiziológiás öregségi elváltozások nem minden egyénben jelentkeznek azonos időben, van akinél korábban, másnál későbben. Emellett a különböző szervekben kiterjedésük és megjelenésük időpont ja is eltérő.

A korral járó fiziológiás változások egyénenkénti különbsége magyarázza azt, hogy vannak olyan idős egyének, akiknek reakciói a fiatalokéhoz hasonlók és vannak akiknek reakcióképessége jelentősen csökken.

A korral járó fiziológiás változások egyik fő következménye

Az idős kor jellemzője az alkalmazkodóképesség csökkenése is. Miután ezek a változások fokozatosan következnek be, ezért a szervek ehhez alkalmazkodni tudnak és több területen megmarad a normál funkció. Ha azonban a szervezetet bármilyen megterhelés (pl. fertőzés) éri, és ehhez alkalmazkodni nem tud, és a szervek működése fokozatosan elégtelenné válik.

Azoknak a szerveknek a funkciója pedig, amelyek a kor előrehaladásával amúgy is csökkent működést mutatnak, már sokkal kisebb megterhelés hatására elégtelenné válik.

Amiért még nehéz pontos diagnózist felállítani egy betegségről idős korban:

A diagnózis felállítását idős korban megnehezíti az is, hogy gyakoriak ilyenkor a látens betegségek és valamely heveny betegség esetén láncreakció indulhat meg, a látens betegségek tünetei is jelentkeznek és elfedhetik az életet veszélyeztető heveny betegséget.

Az első lépés a helyes diagnózis felállításához a kórelőzmény felvétele.

Orvosi berkekben szokás mondani. hogy a beteg az egyetlen ember, aki tudja, hogy mi a baja, és ezt el is mondja, ha hagyjuk megnyílni.

Idős emberek vizsgálatakor gyakran nehézséget jelent, hogy sok esetben a lényegtelen adatok közül kell a lényegeseket kiszűrni. A megelőző betegségek és műtétek adatai nagyon fontosak, éppen ezért a hozzátartozókkal is – vagy ezek hiányában barátokkal, szomszédokkal – az orvosnak érdemes beszélnie, hogy a megfelelő információt megkaphassa. – Pl. Feledékenység következtében előfordulhat, hogy létfontosságú tünetekről a beteg nem számol be.

Az idős embert és a hozzátartozót legalább egy alkalommal külön is meg kell hallgatni. Ugyanakkor viszont, amikor az idős beteg kórházi kezelés után hazamegy, az orvosnak a beteget és a hozzátartozót együttesen kell tájékoztatnia, hogy ne legyen félreértés az előírt kezelésben és az idős ember programjában.

Ez az eljárás elkerülhetővé teszi, hogy az orvos üzeneteket közvetítsen a beteg és a hozzátartozó, illetve a hozzátartozó és a beteg között.

600
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]