TÉMÁK, Kategóriák

Hallott már a fiatalság enzimjéről?

601
HOZZÁSZÓLÁS:

Leonard Hayflick, az öregedés kutatás atyja, a ’60-as évek elején felfedezte, hogy a sejtek halandóak, és ezáltal az lesz az ember is. Embrionális kötőszöveti sejteket tenyésztett Petri-csészében, úgy bukkant rá erre a titokzatos biológiai órára: A sejtek mintegy százszor osztódtak, aztán megöregedtek, kevesebb tápfolyadékot vettek fel, és szétestek.

Dr. Hayflick ugyanezt a kísérletet egy 70 éves férfi sejtjeivel is elvégezte. És lám, a sejtek öregedése sokkal hamarabb megindult. Már 20-30 osztódás után leállt a reprodukció. Ekkor rájöttek: az öregedésért egy “óra” a felelős. Mind a 70 billió sejtünkben ott ketyeg – csak meg kell találni.

A “fiatalság enzimje”, a telomeráz

Amerikai kutatók bukkantak elsőként, 1984-ben a “fiatalság enzimjére”, a telomerázra. Ez az enzim elfeledteti a sejtekkel, hányszor osztódtak már, és mindig visszaállítja a biológiai órát. Életünk órája a kromoszómák végén, az örökítő anyag hordozóin ketyeg: itt rejtőznek az ún. telomérek – “mint a cipőfűző végén a védő sapka”. Minden osztódás lekoptat egy darabot a telomérekből: Ha az elfogy, elhal a sejt.

A telomeráz újra és újra képes megjavítani a teloméreket, így tartóztatja fel az öregedés folyamatát.

Tudta-e?

A progéria (vagy Hutchinson-Gilford szindróma) ritka genetikai betegség esetén egy génhiba leállítja a telomeráz aktivitását: a gyerekek szédületes gyorsasággal öregszenek, már 12 évesen aggok lehetnek, és mondjuk 1 százéves ember testében élve.

A kutatók egy olyan génterápiával kísérleteznek az öregedés lassítása kapcsán, mely képes aktiválná a telomeráz enzimet… Egyes génkutatók valóban hiszik, hogy a génpreparátum valóban meghosszabbíthatná az emberek életét.

Az első lépéseket már megtették: amerikai kutatók 1997-ben beültették a telomeráz génjét emberi ideghártya- és bőrsejtekbe, melyek azóta vígan élnek, ahelyett hogy az 50. osztódás után jobblétre szenderülnénk. Ezidáig azonban a telomeráz enzim csak néhány sejtnek hosszabbította meg az életét. A teljes műalkotásnál, az embernél még nem sikerült.

601
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]